Zlatar kuća za odmor

Read More 1

ZLATAR

PLANINA ZLATAR

KUĆA ZA ODMOR

Zlatar se nalazi na spoju mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana u toku godine je oko 250, a broj snežnih dana u toku godine je oko 100. Zlatar pripada Dinarskim planinama koje se nastavljaju do mora.

Planina Zlatar prema morfologiji, klimi i biljanom pokrivaču odnosno autentičnoj prirodi svrstava se u značajne turističke regije u kojoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, zdravstveno-lečilišni, lovni, kongresni, ekskurzivni i seoski turizam. Planina Zlatar je bogata šumama i pašnjacima. Razvijeno je stočarstvo i proizvodnja Sjeničkog sira. U blizini planine Zlatar nalaze se reka Uvac, stanište ptičje vrste Beloglavog supa i manastir Mileševa.(13vek)

Ova planina se svrstava u red planina sa visokom turistčkom vrednošću.

Na Zlataru se nalazi zavod za prevenciju lečenje i rehabilitaciju kardio-vaskularnih oboljenja i arterijskog krvnog pritiska, okruženi borovom i brezovom šumom. U zimskom periodu gostima je na raspolaganju ski-staza dužine 1,2 km sa ski-liftom dužine 420 metara. Postoji mogućnost iznajmljivanja ski-opreme. Ljubitelji lova imaju mogućnosti za lov na visoku i nisku divljač.

Nedaleko od planine Zlatar možete posetiti kanjon reke Uvac, stanište belog bora i reliktne ptičje vrste na balkanu- Beloglavog supa. Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje zbog interesantnosti pejzaža, bistre vode bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto turizma, privlači pažnju turista.

Reka Lim i tri veštačka jezera Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko, bogati su plamenitim vrstma ribe i pogodne su za pecanje i vožnju čamcem. U blizini se nalaze manastir Mileševa, manastir Davidivica(12.vek) u gradiću Brodarevo, manastir Banja(12.vek) u Priboju, crkve brvnare u Kućanima i Radijevcima, koji upotpunjuju turističku ponudu planine Zlatar.


Flash website powered by MotoCMS - a Flash Templates provider.