Zlatar kuća za odmor

Read More 2

ZLATAR

MANASTIR MILEŠEVA

KUĆA ZA ODMOR

U pripati, koju je kralj Vladislav dogradio 1235 godine, položio je mošti svog strica Svetog Save.

Njih su Turci 1594 godine prilikom osvajanja preneli na Vračar(Beograd) i spalili, u pokušaju da slome Srpski duh. Manastir je nastao u vreme Latinskog carstva, kada nastaje takozvani "plastični" stil koji se odlikuje monumentalnošću, izbegao dekorativnost i naginje formama klasične antike. U manastirkoj crkvi se 1377 godine za kraljem Srbljem krunisan je Tvrtko I Kotromanić, sestrić cara Dušana. Stefan Vukčić Kosača se u njoj 1446 godine proglasio "hercegom od Svetog Save", po čemu je Hercegovina dobila ime.

Manastir je danas sedište episkopije Srpske pravoslavne crkve na čijem je čelu episkop Filaret Mićević, pod čijem su rukovodstvom okruženje manastira i manastirski konaci(na slici) dobili izuzetno sređen izgled.

Freske Mileševe se ubrajaju među najbolja evropska ostvarenja 13-og veka, a od njih najpoznatiji je Beli Anđeo, koji je u sklopu freske(Mironoseća na Hristovom grobu). Pored Belog Anđela druga velika remek-dela su Bogorodica iz Blagovesti i Ktitorska kompozicija sa portretom kralja Vladimira. Ova dela takođe predstavljaju najveće domete slikarstva tog doba u Evropi.

Istorijski portreti: Ikonografija Nemanjića, na južnom zidu kraljević Vladislav, a na severo-istočnom likovi Nemanje, Svetog Save, Stefana Prvovenčanog, Radoslava I Dragoslava.


Flash website powered by MotoCMS - a Flash Templates provider.