Zlatar kuća za odmor

Read More 3

ZLATAR

BELOGLAVI SUP

KUĆA ZA ODMOR

Beloglavi sup gnezdi se u klisurama, rekama na strimim krečnjačkim stenama. Ženka snosi samo jedno jaje u periodu od kraja januara do početka aprila. Na jajetu leže na smenu oba roditelja od 52 do 57 dana. Mladunac posle 3 meseca može da leti, ali je i dalje nesamostalan i zadržava se u blizini gnezda i roditelja do jedne godine starosti, kad počne da luta do pune zrelosti.

Naseljava sub-tropski klimatski pojas, oblast Mediterana, od Magreba sve do Himalaja. Severne granice naseobina su Kavkaz i Krim, dok su one južne Sahara, Arabijska pustinja i visoravan Dekan u Indiji. Njegova gnezdilišta u Srbiji su u klisurama reke Uvac, Mileševka i Trešnjica na zapadu i jugozapadu države. Odrasle ptice se koncentrišu kolonijalno na širem prostoru gnježnjenja, dok mladi lutaju na velikim distancama. Ranije je često bio lovljen i trovan. U Srbiji, brojnost mu je u porastu zbog unapređenja zaštite i prihranjivanja.

Zahvaljujući Fondu za zaštitu ptica grabljivica pri Beogradskom institutu za biologiju "Siniša Stanković", Beloglavi sup je spasen od izumiranja na teritiriji Srbije. Takođe prstenovanjem ptica saznalo se i nešto više o njihovom životu. Tako je jedan od Supova markiranih na Uvcu pronađen od ornitologa na stalnom staništu u Judejskoj pustinji u Izraelu. Kasnije je jos pet ptica sa Uvca pronađeno na istoj lokaciji dok je sedam Supova prstenovanih u Izraelu, locirano na staništu u Srbiji.


Flash website powered by MotoCMS - a Flash Templates provider.